Skip to main content

Valdis Dombrovskis par aizvadītās nedēļas aktualitātēm: 10.05.2010 – 16.05.2010

Šīs nedēļas sākumā piedalījos Pasaules ekonomikas forumā Briselē, kur dalījos ar Latvijas pieredzi krīzes pārvarēšanā. Galvenais jautājums bija Grieķijas krīze un zināms, ka līdzīgas problēmas sagaida arī Portugāli, Spāniju, Lielbritāniju, kur nepieciešama liela mēroga fiskālā konsolidācija. Viena no problēmām, kas radīja pašreizējo situāciju, ir kontroles mehānisma neesamība eirozonas valstīm, kas kontrolētu Mārstrihtas kritēriju ievērošanu – attiecīgi šonedēļ Eiopas Komija izteica priekšlikumu izskatīt dalībvalstu budžetus pirms to apstiprināšanas nacionālajos parlamentos. Dalībvalstis šo ierosinājumu vērtē, bet skaidrs, ka tādi vai citādi kontroles mehānismi ir nepieciešami.

Šonedēļ Latvijā Saeima amatos apstiprināja divus jaunus ministrus – pašvaldību lietu un reģionālās attīstības lietu ministru Dagniju Staķi un veselības ministru Didzi Gavari. Ar abiem ministriem nākošajā nedēļā tikšos, lai pārrunātu plānotos darbus, bet attiecībā uz veselības ministru pirmais darbs ir izvērtēt finanšu situāciju nozarē un nākt ar priekšlikumiem par finansējuma pārdali, lai nodrošinātu pietiekamu finansējumu slimīcām.

Šonedēļ plašu sabiedrības rezonansi izraisīja Ilmāra Poikāna jeb Neo aizturēšana saistībā ar datu noplūdi no Valsts ieņēmumu dienesta datu bāzes. Ņemot vērā daudzos procedurālos jautājumus, esmu lūdzis Ģenerālprokuratūru izvērtēt aizturēšanas likumību.

Nākošajā nedēļā došos vairākās vizītēs ārpus valsts, lasīšu lekciju Nobela institūtā Oslo un piedalīšos konferencē Globālie izaicinājumi – Ķīnas un Eiropas sadarbība, kā arī atklāšu Latvijas paviljonu Expo izstādē Šanhajā.

Dalies ar ziņu